donderdag 31 mei 2018

COSMETICA BESTANDDELEN

COSMETICA BESTANDDELEN

Cosmetica: we gebruiken dagelijks producten. Voor de keuze ervan ben je natuurlijk zelf verantwoordelijk.

Aan de ene kant van de schaal is er mainstream synthetisch (van zeer goedkoop tot extreem duur, vaak gepropageerd met de term ‘wetenschappelijk’). Aan de andere zijde ambachteluk natuurlijk (ook verschillende prijsklassen, meestal gepromoot met de aanduiding ‘gezond’)

Daartussen zit een glijdende schaal. Overigens zijn keurmerken geen garantie voor natuurzuiverheid. Allicht is deze cosmetica zeker van meer natuurlijke kwaliteit. Maar ook hierbij worden trucjes uitgehaald: net als bij mainstream biovoeding is bij keurmerk Ecocert bijvoorbeeld 5% synthetische toevoeging toegestaan. Of “natuur identieke” stoffen (ingrediënten nagemaakt uit de natuur) worden toegestaan. Deze keurmerken zijn dan ook vanuit de industrie ontstaan.

LEZEN VAN BESTANDDELEN

Wat erin zit staat erop. In principe. Aangeduid met internationale INCI-namen. Veelal in vrijwel onleesbaar kleine lettertjes.

INCI staat voor: International Nomenclature of Cosmetic Ingredients.
In deze officiële DATABASE kun je online zoeken.
Maar zoekmachines leveren algemeen ook diverse kennis op.

Voor mij is wel duidelijk dat deze lijsten in nauwe samenwerking met de industrie opgesteld worden. Er worden namelijk ‘kunstjes’ geflikt. Bijvoorbeeld:
*bijenwas:  er zijn 2 aanduidingen voor, te weten:
BEESWAX = de directe Engelse naam voor bijenwas. Niks mis mee? Nouja de gebleekte variant valt ook direct onder deze benaming.
CERA ALBA = hieronder valt ook de Cera Flava: dit is de werkelijk ongebleekte bijenwas. Maar daarvoor bestaat geen aparte INCI-code...

Dan ZONNEBLOEMOLIE-producten.
De gewone zonnebloemolie (uit de zaden) draagt de welluidende naam: HELIANTHUS ANNUUS SEED OIL. Je leest dus niet direct dat het zonnebloem is. Echter bij een hele hoop derivate producten (delen van de olie die eruit gesynthetiseerd zijn) is ineens wel de naam Sunflower toegevoegd (ter controle: toets Sunflower in de INCI-zoekmachine)

Dit kwam ik zo tegen bij het opzoeken van de bestanddelen van mijn eigen product.

EU-Cosmeticawet
Onze teergeliefde EU heeft een algemeen geldende cosmeticaverordening uitgevaardigd. Taaie wetteksten. Wikipedia legt uit.
Bijlage 2 behelst een lijst van 1328 stoffen die verboden zijn verklaard om in cosmetica toe te voegen.
Bijlage 3 is een lijst van momenteel ongeveer 256 stoffen met voorwaarden voor toepassing.
Voor kleurstoffen, specifieke conserveermiddelen, uv-filters zijn er aparte lijsten toegevoegd.
Vrijwel al deze stoffen zijn synthetisch van aard.

In de EU is het verplicht de INCI-namen op cosmetische producten te vermelden.
Het is evenwel een kunde om in staat te zijn de lijst van bestanddelen te kunnen lezen.

Heb enig voorwerk verricht. Enkele inleidende artikelen zijn:
HOW TO: DE INGREDIËNTENLIJST VAN COSMETICA LEZEN
Zo lees je een cosmetische ingrediëntenlijst (INCI-lijst)
Alle cosmetica ingrediënten op een rijtje
In deze artikelen zitten soms wat ‘schoonheidsfoutjes’. Dus meer lezen is beter.

OVER TE VERMIJDEN STOFFEN
De VOLGORDE der bestanddelen is belangrijk. Weergave op het etiket is in volgorde van hoeveelheden van de bestanddelen.

GREENWASHING is een wijdverbreide praktijk: iets groener voordoen dan het werkelijk is. Zo wees mijn onderzoek over Calendulaproducten uit dat er vaak schrikbarend weinig Calendula inzit. Terwijl deze naam wel dominant in de productnaam gevoerd wordt.

Water (aqua) is vaak het eerste bestanddeel. Dit is een natuurlijk oplosmiddel. Maar vaak ook een verdunner. De kwalitiet van het water zelf kan niet afgelezen worden, daar zijn geen onderverdelende termen voor.

Alcohol is ook een oplosmiddel. Gedenatureerde alcohol (alcohol denat.) is wat mij betreft een no-go: die alcohol is voor consumptie ongeschikt gemaakt door middel van schadelijke stoffen. De rationale om dit te gebruiken is dat het vele malen goedkoper is dan consumptiegeschikte alcohol en dat het voor de huid wel veilig is. Liever niet.

Hoed u ook voor paraffine en stearaten. Dit zijn vooral vulmiddelen die de huid afsluiten.

Glycol is het volgende hangijzertje. De meningen zijn verdeeld. PEG staat voor PolyEthylene Glycol  (PEG’s). Daar zijn extreem veel varianten van. Natuurlijk is de concentratie ervan een belangrijk aspect. Dat  stoffen goedgekeurd zijn door officiele instanties is voor mij geen vanzelfsprekende geruststelling. De methodes die daartoe gebruikt worden zijn discutabel (korte termijn en in toenemende mate met computermodellen).

“Parfum” is een beschermde naam waarmee ik bedoel dat de exacte samenstelling geheim mag blijven. Wanneer je geen synthetische stoffen wil gebruiken, dien je dit te mijden als de pest.
Ook etherische olie kan in sommige gevallen irriteren, dit zijn ook sterke stoffen.

In 2005 voerden MilieuDefensie en Stichting Natuur en Milieu een onderzoek uit getiteld: “Grote Gif(vrije)  Cosmeticatest”. In 2006 kwam er reactie van de NCV (de Nederlandse Cosmetica Vereniging, in de praktijk een synthetisch bolwerk):

Cosmetica en verzorgingsproducten; tien ingrediënten om te vermijden
Geeft een aardig overzicht van de grootste muk.En
Veelvoorkomende ingrediënten in verzorgingsproducten en hun effect op onze gezondheid
komt met lijsten van natuurlijke en synthetische bestanddelen.

Weet wat je smeert!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten